Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ

Είναι πουλιά που έχουνε φτερά και δεν πετούνε,
και τους αρέσει ταπεινά στη γη να περπατούνε!
Σήμερα έλεγα να ξεκινήσω τον εμβολιασμό βασιλικών κελιών, αφού έχει προηγηθεί προ εικοσαημέρου η εκτροφή κηφήνων, αλλά λόγω κακών καιρικών συνθηκών αναβλήθηκε. Έτσι  λοιπόν, αποφάσισα, αφού ήμουν στο σπίτι μου να ασχοληθώ με το μπλοκ μου και με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Με τη βασιλισσοτροφία και την εκτροφή κηφήνων θα γράψω σε επόμενη ανάρτηση που θα έχω και φωτογραφικό υλικό.
Συνάδελφοι, χαίρομε ειλικρινά που πολλές φορές σοβαρά - σεμνά - ταπεινά –  ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες μελισσοκόμοι,  παρουσιάζουν διάφορες κατασκευές – οικογενειακές ιστορίες -  μελισσοκομικούς χειρισμούς – προτάσεις – και διάφορα άλλα θέματα.  Αλλά λυπάμαι αφάνταστα, όταν ελάχιστοι «συνάδελφοι» που χθες άφησαν την κατσούνα  (γλίτσα) και έπιασαν το ξύστρο αυτοαποκαλούνται επαγγελματίες και με έπαρση δίνουν οδηγίες προς ναυτιλλομένους και κρίνουν τους πάντες και τα πάντα.
Είμαι αισίως, σαράντα επτά ετών, επαγγελματίας μελισσοκόμος-βασιλοτρόφος, τώρα και σχεδόν τρεις δεκαετίες. Τολμώ να πω, ότι γνωρίζω λίγα επάνω στη δουλειά μου και πολλές φορές αντιμετωπίζω σοβαρά προβλήματα και ζητάω τη γνώμη και τις γνώσεις άλλων φίλων μου. Δεν κρίνω ανθρώπους που δεν ξέρω. Για να κρίνεις πρέπει να γνωρίζεις. Για να μεταφέρεις γνώσεις πρέπει να έχεις. Για να σχολιάζεις τους πάντες και τα πάντα πρέπει να είσαι ο αλάνθαστος. Θα ήθελα να παρακαλέσω μέσα από το μπλοκ μου, όλους τους νέους που θέλουν  να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία να προσέχουν τι διαβάζουν. Και να εφαρμόζουν στην πράξη αυτά που άλλοι έχουν εφαρμόσει πριν από αυτούς, για να μην απογοητευτούν. Η μελισσοκομία είναι τέχνη, η οποία μαθεύεται μόνο πάνω στα μελίσσια. Καλή η θεωρία αλλά απέχει πολύ από την πράξη. Θεμέλιος λίθος η θεωρία αλλά κορυφή η πράξη. Στον χώρο μας, όπως σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν άνθρωποι με γνώσεις-ηθική-έντιμοι-σοβαροί- που έχουν την όρεξη να μεταδώσουν τις γνώσεις τους στους νέους. Ακούστε αυτούς και αφήστε τις ΣΕΙΡΗΝΕΣ.
Λευτέρης Μαραγκουδάκης